Spoznajte MEPI

Program MEPI je prestižen in edinstven mednarodni program neformalnega učenja, ki mladim med 14. in 25. letom z izkustvenim učenjem omogoča osebni razvoj in priznavanje dosežkov na najvišji ravni.

MEPI prispeva k osebnemu razvoju mladih

Program MEPI je program osebnega razvoja mladih, v katerem mladi uživajo, se spopadajo z izzivi in so za to nagrajeni. Program mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa, katerega način izkoriščanja močno vpliva na to, v kakšno osebo se bo mladostnik razvil.

80 %
mladih je bolj motiviranih
81 %
mladih je bolj samozavestnih
82 %
mladih je bolj odločnih
87 %
vidi izzive kot priložnost za napredek
81 %
se bolje prilagodi v nepoznanih ali spremenjenih okoliščinah

Vse aktivnosti, izzive in cilje, ki jih želijo doseči na posameznem področju, si mladi zastavljajo in dosegajo sami, odrasli pa jim pri tem nudijo osebno spremljanje, oporo in svetovanje ter določena posebna znanja, ki jih potrebujejo za dosego svojih ciljev. Merilo za pridobitev priznanja tako temelji na izboljšanju znanj ali sposobnosti udeleženca, prilagojeno pa je glede na njegove individualne sposobnosti. Vsak udeleženec programa MEPI napreduje po lastnih zmožnostih in tekmuje le sam s sabo in s svojimi cilji. Temu pravimo načelo netekmovalnosti (z drugimi udeleženci) in je eno izmed desetih glavnih načel Programa MEPI.

Program, ki širi obzorja

Vse ovire in izzivi, s katerimi se mladi soočijo v času aktivne udeležbe v programu, pripomorejo k pridobitvi novih veščin in prepoznavanju lastnih zmogljivosti. Posamezen udeleženec lahko na cilj pride le z odločnostjo in vztrajnostjo. Nagrada zanju – občutek osebne zmage in zadovoljstva ob doseganju ali celo preseganju zastavljenih ciljev in pričakovanj – pa udeležencu programa ostane za vse življenje.

96 %
mladih se je preizkusilo v nečem novem in stopilo iz cone udobja
83 %
mladih se zaveda pomembnosti vračanja nazaj v lokalno skupnost
88 %
mladih je izboljšalo svoje sposobnosti delovanja v timu
81 %
mladih ceni raznolika mnenja in sprejema ideje drugih
83 %
se bolje prilagodi v nepoznanih ali spremenjenih okoliščinah

Struktura programa

Raznolika področja poskrbijo za celosten razvoj

Prostovoljstvo

Prostovoljstvo razvija tvoj smisel za sodelovanje v skupnosti in občutek odgovornosti do drugih.

Veščine

Področje veščin spodbuja razvoj osebnih interesov in pridobvanje praktičnih in strokovnih znanj.

Rekreativni šport

Šport pripomore k izboljšanju tvojih psihofizičnih sposobnosti, ob tem pa razvijaš zdrav življenjski slog.

Pustolovske odprave

Odprave prebudijo tvoj pustolovski duh, željo po odkrivanju novega in razvoj zavedanja o okolju.

Projekt Neznani prijatelj

PNP je dodatno področje, ki se izvaja le na zlati stopnji. Omogoča ti, da skozi izkušnje delovanja in bivanja z nepoznanimi ljudmi, razviješ nove interese, zrelost in občutek odgovornosti za svoja dejanja.

3 stopnje omogočajo stopnjevanje izziva

Bronasta stopnja

Minimalna starost
14 let

Minimalno trajanje
6 mesecev

Srebrna stopnja

Minimalna starost
15 let

Minimalno trajanje
12 mesecev

Zlata stopnja

Minimalna starost
16 let

Minimalno trajanje
18 mesecev

Družba je bila tista, zaradi katere je bilo vse skupaj še toliko bolj posebno

Nikakor mi ni žal, da sem bil del Programa MEPI! To je res ena neverjetna izkušnja, ker mi je pomagal dvigniti samozavest, izražanje in še marsikaj drugega. Kakšne vse dogodivščine smo doživeli, se povezali z različnimi ljudmi, obiskali različne čudovite kraje in se predvsem fajn imeli. Sicer imam podobno življenje kot ga doživiš z MEPI-jem,

MEPI me je prisilil resnično preizkusiti vse

Svojo MEPI pot sem v osnovni šoli in program takoj zagrabila z obema rokama. Vedno sem se želela preizkusiti v vsem, a redko sem resnično stopila iz cone udobja in MEPI me je prisilil storiti prav to – resnično preizkusiti vse. Programa pa nimam v spominu le kot nekaj, kar me je vedno postavljalo v

Srečanje s princem Filipom je bila češnja na torti vseh čudovitih doživetij

Srečanje s princem Filipom na podelitvi zlatih MEPI priznanj je bila češnja na torti vseh čudovitih doživetij, ki mi jih je prineslo sodelovanje v Programu MEPI. Princ si je vzel trenutek časa za vsakega od nas, z vsakim prijetno pokramljal in nam pokazal, da ceni naše udejstvovanje ter nam vlil dodatno energijo za nadaljnje delo. Iskreno

MEPI legenda!

MEPI me je utrdil, bil sem zelo občutljiv, če mi je padel kos kruha po tleh, sem ga včasih samo pogledal, sedaj ga pa z veseljem poberem in pojem, čeprav z malo zemlje zraven. Naučil me je mnogih veščin, npr. pomivanje posode z mahom … Preden sem se vključil v MEPI sem veliko časa preživel pred televizijo, ampak

Učinki programa

Krepi zavedanje mladih o pomenu varstva okolja in jih spodbuja k vključevanju v tovrstne pobude.

Veča participacijo mladih v civilni družbi (večja vpetost v prostovoljno delo ter socialno in politično življenje skupnosti).

Krepi prizadevanja za večjo enakost med spoloma in opolnomočenje žensk.

Zmanjšuje stopnjo nasilja in deluje preventivno.

Veča zaposljivost mladih ter trajnostno sposobnost preživetja in ekonomsko neodvisnost.

Povečuje socialno vključenost mladih.

Izboljšuje zdravje preko boljše psihofizične pripravljenosti in promovira dobro počutje.

Izboljšuje učni uspeh in veča predanost izobraževanju.

Pogosta vprašanja

Moja šola ne ponuja programa MEPI. Kako se lahko vseeno vključim v program?

V primeru, da tvoja šola Programa MEPI ne izvaja, se pozanimaj pri drugih šolah v tvoji bližnji okolici, če bi se lahko v program vključil pri njih. V Ljubljani imaš možnost, da se v program vključiš preko Društva GAHA Slovenija (piši na vita.jana.bohanec@mepi.info), ki deluje po principu »odprtega centra«. Če ne najdeš ustrezne rešitve, nas kontaktiraj in potrudili se bomo, da se boš lahko čim prej vključil v program.

Prijava na e-novice

Prijavi se na e-novice in bodi prvi obveščen o MEPI novostih, dogodkih in dogodivščinah. S prijavo na novice se strinjaš s Splošnimi pogoji.