Kaj je MEPI?

MEPI – Mednarodno priznanje za mlade je edinstven in prestižen program neformalnega izobraževanja za mlade med 14. in 24. letom starosti. Udeležence spodbuja h kakovostnemu preživljanju prostega časa in osebnemu razvoju. S pestro paleto aktivnosti poskrbi za razvoj ključnih spretnosti, ki jih mladi potrebujejo pri nadaljnjem študiju, v svoji karieri in nenazadnje osebnem življenju.

Program izvira iz Velike Britanije in poteka pod pokroviteljstvom britanske kraljeve družine, v Sloveniji pa pod pokroviteljstvom predsednika republike. Pri nas je program prisoten v več kot 70 šolah, društvih in drugih organizacijah, v njem pa je od leta 1997 do danes sodelovalo že več kot 9.000 mladih.

Učenje izven učilnic za grajenje dobrih navad

Če je šola ustanova znanja, je MEPI šola za življenje, ki mladim ob formalni šolski izobrazbi omogoča tudi izobrazbo za življenje.

Mlade pripravlja za današnji in jutrišnji svet. Spodbudi jih, da stopijo izven svoje cone udobja, si postavijo izzive na različnih področjih in preko tega odkrijejo, da so zmožni več, kot so si kdaj koli predstavljali. Ob tem razvijejo vzdržljivost, prilagodljivost in samozavest; sposobnost reševanja problemov in učinkovite komunikacije.

Teh lastnosti pa mladi v celoti ne pridobijo v učilnici, temveč jih razvijejo v okviru neformalnega izobraževanja in priložnostnega učenja. MEPI se v procesu izkustvenega učenja osredotoča na tekmovanje mladostnika s samim seboj v okviru (kontinuiranega) udejstvovanja na področju športa, veščin, prostovoljstva in pustolovskih podvigov. Pri tem od mlade osebe terja vztrajnost, izziv in predanost.

Starši, spodbudite svojega otroka, da se odklopi od virtualnega sveta in razširi svoja obzorja. Spoznajte koncept programa in podrobneje raziščite koristi in vpliv, ki jih program nudi mladim.

Poiščite MEPI za vašega mladostnika

Program MEPI se izvaja v več kot 70 osnovnih in srednjih šolah, dijaških domovih, društvih in drugih organizacijah.

Če v vaši bližini ne najdete organizacije, ki ponuja Program MEPI, a bi vseeno želeli vašega mladostnika pridružiti programu, nas kontaktirajte. Našli bomo ustrezno rešitev, z vašo pomočjo pa lahko program tudi vpeljemo v vaše lokalno okolje.

Otroka vzgajam v veri, da nas izzivi bogatijo in kalijo

Ko se je Hana v 9. razredu vsa navdušena pridružila MEPI-ju, sem si rekla »OK, spet nekaj, kar pač želi preizkusiti«. Ko mi je razložila, da to vključuje prostovoljstvo (s pomočjo sošolcem in drugim je bilo to že del njenega življenja), veščino (tudi tega je bilo kar nekaj v njenem življenju in me ni skrbelo),

Z MEPI-jem je še strah premagan

Ko je Patricija na začetku devetega razreda vsa navdušena oznanila novico, da želi sodelovati pri MEPI-ju, je v isti sapi povedala, da želi nadaljevati z učenjem klekljanja. Izbrala ga je za veščino, saj je bila njena dolgoletna želja nadgraditi in osvojiti to ročno spretnost. Za prostovoljstvo je izbrala pomoč v vrtcu, ker je bila že

MEPI oblikuje človeka v zrelo odraslo osebo s pravimi vrednotami

Z MEPI-jem sem se srečal, ko se je hči v osnovni šoli pridružila temu programu, za katerega so jo navdušili mentorji oz. učitejice v III. OŠ Celje. Zelo redko se je vpisala v kakšno dejavnost ali program v okviru šole, ki ni bil nujen za izvedbo šolskega programa. No, tega se je lotila in na

Podprite nas z donacijo dohodnine

Vsakdo, ki v Sloveniji plačuje dohodnino, lahko 1 % svoje dohodnine nameni nevladnim organizacijam za njihovo delovanje.
Takšna donacija ga nič ne stane, saj gre ta znesek sicer v proračun.

Pogosta vprašanja

Šola, ki jo otrok obiskuje, ne ponuja programa. Kaj lahko storim, da se otrok vseeno pridruži programu?

Če šola, ki jo obiskuje vaš otrok, programa ne ponuja, nas kontaktirajte. Poiskali bomo primerno alternativo.

Kako je poskrbljeno za varnost otrok?

V Programu MEPI posvečamo veliko pozornosti zagotavljanju varnega in spodbudnega okolja za udeležence. Vsakega mladostnika, ki se vključi v program, spremlja usposobljen mentor. Na pustolovskih odpravah, ki se odvijajo v divjini, mlade spremljajo usposobljeni voditelji odprav, po potrebi pa tudi zunanje usposobljeno osebje (planinski vodniki, gorski reševalci). Za zagotavljanje usposobljenosti izvajalcev imamo vzpostavljen obsežen večstopenjski program usposobljanja, poleg tega pa namenjamo veliko pozornost izbiri kadrov za sodelovanje v programu.

Koliko stane udeležba v Programu MEPI?

Ob vpisu na posamezno stopnjo programa (bronasta, srebrna, zlata) udeleženec plača Nacionalnemu uradu MEPI pristopnino v višini 30 EUR. Ta prispevek krije stroške administracije, slavnostne podelitve priznanja in uporabo aplikacije Spletni indeks dosežkov. Navodila za plačilo pristopnine udeležencu posreduje njegov mentor. Kljub temu da je to edini prispevek, ki ga Nacionalni urad MEPI zaračunava udeležencem, je potrebno računati še na nekatere stroške aktivnosti, ki pa so odvisni od tega, kakšne aktivnosti si mladi v okviru programa izberejo in kam se odpravijo na pustolovsko odpravo. Za ilustracijo: če si udeleženec za rekreacijo izbere tek, bo to zagotovo ceneje kot jahanje; če bo pustolovska odprava potekala v Sloveniji, bo to ceneje kot odprava v tujino. Nacionalni urad MEPI in mentorji, ki na organizacijah izvajajo program, se trudimo, da bi bil program dostopen vsakemu mlademu ne glede na njegov socialni položaj. V primeru stiske nam pišite na mepi@mepi.info in skupaj bomo našli primerno rešitev. Vsak primer obravnavamo individualno in diskretno.

Prijava na e-novice

Prijavi se na e-novice in bodi prvi obveščen o MEPI novostih, dogodkih in dogodivščinah. S prijavo na novice se strinjaš s Splošnimi pogoji.